Ramp met Griekse ferry: 62 doden

door Fred Pruim en Hotze Zijlstra

PAROS - De ramp met de Griekse veerboot Express Samina, enkele kilometers voor de haven van het Griekse eiland Paros in de EgeÔsche Zee , heeft het leven gekost aan zeker 62 van de 532 opvarenden. Circa 30 personen wordt nog vermist; gevreesd wordt dat ook zij het ongeluk niet hebben overleefd.Bij de enorme reddingsoperatie, die meteen op touw werd gezet, was ook een Nederlandse arts en een Nederlandse pensionhoudster op Paros betrokken. Beiden wonen al jaren op het populaire Griekse vakantie-eiland. Een andere landgenote, die op vakantie was, verleende psychische hulp.

Onder de in totaal 532 mensen aan boord van de rampferry waren een veertigtal buitenlandse toeristen. Voor zover bekend bevonden zich onder hen geen Nederlanders, maar wel Britten, Duitsers, Italianen, AustraliŽrs, Belgen en Zuid-Afrikanen. Het merendeel van de overlevenden werd uit de ruwe zee opgepikt door plaatselijke vissers of helikopters. Anderen waren naar de rotsen gedreven en hadden zich daar uren aan vastgeklampt, voordat ze werden gered.

Voetbalwedstrijd
Het ongeluk gebeurde dinsdagavond rond halftien Nederlandse tijd (half elf Griekse tijd). Op het moment dat de ferry op de rotsen voer, stond er niemand van de bemanning op de brug. Het vermoeden bestaat, dat zij allemaal naar de Champions League-voetbalwedstrijd tussen het Duitse HSV en het Griekse Panathinaikos zaten te kijken. Vlak voor de aanvaring scoorden de Grieken. De kapitein en enkele andere officieren zijn door de Griekse justitie gearresteerd.

De Nederlandse Joke Dam, die al zes jaar huisarts is op Paros, spoedde zich meteen na de ramp naar het ziekenhuis in de hoofdstad Parikia. "We zaten voetbal te kijken en daar viel een doelpunt. Vlak daarna kwam mij man binnen en schreeuwde 'Er is een ramp gebeurd!'. We hebben een huis aan zee en toen we naar buiten gingen zagen we de lichtjes van een zinkende boot. Vanaf dat moment wist ik dat er inderdaad iets verschrikkelijks was gebeurd."

Onderkoelingsverschijnselen
De Hollandse arts, die de hele nacht doorwerkte en gisteren dan ook bekaf was, moest in het ziekenhuis lang wachten voordat de eerste patiŽnt binnenkwam. "Inmiddels waren er andere artsen en verpleegkundigen aangekomen, onder andere van de naburige eilanden Naxos en Syros. We waren er helemaal klaar voor."

In totaal werden in het ziekenhuis ruim driehonderd passagiers behandeld. "De meesten hadden onderkoelingsverschijnselen of botbreuken. Ik weet absoluut niet meer hoeveel mensen ik heb gezien, maar het waren er ontzettend veel. Ik heb geen oog dichtgedaan, maar in zo'n situatie ga je gewoon door", aldus dokter Joke Dam.

Aangespoelde mensen
De man van de Nederlandse pensionhoudster Renate Verlaan hielp de hele nacht op zee mee met de reddingsacties. "Na de aanvaring brak er meteen enorme paniek uit. Mensen vielen over elkaar heen om van boord te komen. Mijn man heeft met een bootje diverse lijken uit het water gevist, maar ook aangespoelde mensen gered. Zij vertelden hem dat er een complete chaos was, waarbij met name het personeel van de veerboot als eerste van boord sprong."

In haar pension 'Rena Rooms' in Parikia gaf de Nederlandse onderdak aan vier drenkelingen. Uit de verhalen van de overlevenden blijkt, dat de reddingsboten van de Express Samina (die tot vorig jaar door het leven ging als de Golden Vergina) niet konden worden neergelaten. Een klein aantal reddingsvlotten kon wel worden gebruikt. De ramp voltrok zich binnen een half uur.

Morele hulp
De Nederlandse vakantiegangster Christine van Koppen zwierf gisteren de hele dag rond het ziekenhuis in Paros om, zoals ze zegt, psychische en morele hulp te bieden aan slachtoffers of familie van slachtoffers. "Er zat een man alleen die meteen in huilen uitbarstte toen ik op hem afliep. Zijn vrouw was vermist. Toen ik na verloop van tijd op wilde staan, klampte hij zich aan me vast. Ik mocht niet weg."

De 35 jaar oude Express Samina was een van de allerslechtste ferry's van Europa. Diverse consumentenorganisaties waarschuwden al jaren om niet met deze "varende hel" mee te gaan. Zo sloegen de Nederlandse Consumentenbond, de Duitse ANWB en de ADAC enkele jaren geleden al alarm over de slechte veiligheid aan boord van met name de Griekse veerboten. Zo ontbraken vaak zwemvesten, waren er te weinig vluchtdeuren of zaten ze gewoon op slot en mankeerde regelmatig het een en ander aan de reddingsboten. De Consumentenbond noemde die situatie "niet acceptabel in een verenigd Europa".

Opmerkelijk bij de ramp is dat de bewuste rotspartij, waar de veerboot opknalde, is verlicht door een vuurtoren. De rotsformatie staat ook uitgebreid op de kaart. De Express Samina was eerder die dag vertrokken uit de Griekse havenstad Piraeus, bij Athene.

© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf (foto AP). Alle rechten voorbehouden.Terug